В реч пред парламентарната комисия по европейските въпроси министър-председателят на Словакия Роберт Фицо изрази увреност, че Русия няма да върне Кримския полуостров или Донбас обратно на Украйна, съобщава изданието Dennik N.

По думите му в случая с Украйна признаването на принципа на териториалната цялост е само теория на международното право и всеки мир ще струва скъпо, а руснаците ще спечелят във военно отношение.

"От гледна точка на международното право всеки от нас признава териториалната цялост на друга държава, суверенитета, неприкосновеността на границите, но... руснаците никога няма да се откажат от Крим или да се изтеглят от Донбас“, подчерта Фицо.

Той също така изрази мнение, че Украйна няма военен потенциал за конфронтацията с Руската федерация, предава ČTK.

 "Няма военно решение на конфликта в Украйна и никога няма да има. Само още 100 000 мъртви от едната и от другата страна е, а ако НАТО се намеси, ще има Третата световна война“.

Словашкият премиер отново се изказа в полза на прекратяване на военните действия в Украйна и отбеляза, че преговарящите биха могли да предложат например въвеждането на специален статут за контролираните от Русия райони на Източна Украйна и след това да проведат референдум за тяхното бъдеще.

"Можете да рисувате въздушни замъци, но руснаците няма да се оттеглят, това е тяхно“, подчерта той.

По-рано Фицо заяви, че няма да промени мнението си относно войната в Украйна заради позицията на чешкия си колега Петр Фиала, който инициира спирането на двустранните правителствени консултации.

Преди това, в отговор на решението на Прага да спре преговорите с неговия кабинет, Робърт Фицо коментира, че чешкото правителство е решило да застраши двустранните отношения само защото е заинтересовано да подкрепи войната в Украйна.