Премиерът на Великобритания Риши Сунак е отказал да даде определен отговор на въпрос дали е добра или лоша новината, че руският президент Владимир Путин е изправен пред бунт, но е призовал "всички страни да бъдат отговорни и да защитят цивилните", цитира The Guardian, коментара на Сунак пред ВВС.



Риши Сунак е заявил, че ще говори със съюзниците си за въоръжения бунт на ЧВК "Вагнер" в Русия, като призова всички участващи страни да защитят живота на цивилни.

Министър-председателят каза пред BBC: "Ние следим отблизо ситуацията, тъй като тя се развива на място, докато говорим.

"Поддържаме връзка с нашите съюзници и всъщност ще говоря с някои от тях по-късно днес".

"Но най-важното нещо, което мога да кажа, е всички страни да бъдат отговорни и да защитят цивилните.“

 "Това е развиваща се ситуация и мисля, че правилното нещо в този момент е ние да сме сигурни, че сме във връзка с нашите съюзници, каквито сме и ще говоря с тях по-късно днес и че ние призоваваме всички страни да проявят отговорност и да защитят живота на цивилните".

Запитан дали е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, Сунак е повторил, че е в контакт със съюзниците, "както бихте очаквали сме координирани в ситуация като тази“.

Притиснат за съвет към британските граждани, оставащи в Русия, министър-председателят Сунак е заявил, че Обединеното кралство "е отпавяло отдавна съвети срещу пътувания до Русия“ и "хората трябва да продължат да проверяват уебсайта на външното министерство за актуализации“.