Китайският президент Си Дзинпин даде необичайно пищно посрещане на френския президент Еманюел Макрон на държавно посещение, което някои анализатори възприемат като знак за нарастващата офанзива на Пекин да ухажва ключови съюзници в Европейския съюз да противодействат на Съединените щати, пише Reuters.

Двамата лидери посетиха заедно Южен Китай в петък, където Макрон трябваше да пие китайски чай със Си в бивша резиденция на баща му в град Гуанджоу, столица на икономически развитата провинция Гуандун.

"Такива набези на Си с гостуващи лидери са рядкост. Дипломати казват, че това подчертава значението, което Пекин отдава на тези отношения с ключов член на ЕС, тъй като търси подкрепа срещу това, което Си нарече "всестранно сдържане, обкръжаване и потискане" от САЩ“, отбелязва агенцията.

"Всички офанзиви на китайската външна политика имат на заден план отношенията между САЩ и Китай... така че работата с която и да е страна, особено със средни или големи сили, като Франция, е нещо, което те ще се опитат да направят, за да противодействат на САЩ“, разсъждава Жао Шуйшен, професор по Китай и външната политика на Пекин в университета в Денвър.

Ноа Баркин, анализатор от Rhodium Group, казва, че основната цел на Китай е да попречи на Европа да се сближи по-тясно със Съединените щати.

"В този смисъл Макрон е може би най-важният партньор на Пекин в Европа“, заяви той. Макрон често се смята от дипломатите за важен двигател на ключови политики в рамките на ЕС.

Макрон пътува до Китай с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като и двамата уж оказват натиск върху Китай относно Украйна, но не успяват да изтръгнат публични промени в позицията на Си.

Все пак Макрон получи парадно посрещане на червения килим. А Фон дер Лайен, която описа Китай като "репресивен" в критична реч преди пътуването си, изглеждаше като отчаяна фигура в Пекин. Тя получи скромно посрещане на летището и не беше поканена на някои мероприятия със Си и Макрон.

Китайският държавен вестник Global Times пише в редакционна статия в четвъртък: "На всички е ясно, че да си стратегически васал на Вашингтон е задънена улица. Превръщането на отношенията между Китай и Франция в мост за сътрудничеството между Китай и Европа е от полза за двете страни и за света“.

Жан-Пиер Рафарен, бивш френски министър-председател, който е пътувал много до Китай, заяви пред Reuters в кулоарите на церемонията по подписване на сделката в Голямата зала на народа, че част от овертюрите на Си са имали ефект.

"Не е ли дипломацията малко ласкателство в един или друг момент?“ – коментира той. "Винаги има малко от това в човешките отношения. Всяка страна си играе с това“.

Във Вашингтон дипломатическият ангажимент на Китай с Франция се гледа с известен скептицизъм.

Отвъд Украйна, Китай би се насладил на пренастройване, което го приближава икономически по-близо до Европа, докато отношенията със Съединените щати се влошават, но такава промяна е малко вероятна на този етап, казват хора, запознати с мисленето на правителството на САЩ.

Вашингтон възприема изчаквателен подход към европейските контакти с Пекин за Украйна, според хора, които отказват да бъдат назовани. В четвъртък Макрон призова Пекин да говори разумно с Русия относно войната в Украйна, докато фон дер Лайен каза, че Си е изразил желание да говори с президента на Украйна Володимир Зеленски, "когато дойде подходящия момент“.

Си не спомена възможен разговор със Зеленски в официалните доклади на Китай за неговите коментари след срещите.

Според анализатора Баркин, Макрон не изглежда да е извлякъл много от пътуването.

"Макрон изглежда вярваше, че може да очарова Си да промени подхода си към войната“, казва специалистът. "Той направи редица подаръци на Си – осъди отделянето като капан, доведе със себе си огромна бизнес делегация и потвърди подкрепата си за стратегическа автономия – без да получи почти нищо в замяна“.

Ухажването на Макрон от страна на Китай е част от поредица от дипломатически ходове тази година. Според Reuters Пекин се опитва да се измъкне от сдържането от страна на Съединените щати на фона на различията относно Тайван, войната в Украйна и ръководените от САЩ ограничения върху износа на технологии.

Китай увеличи дипломатическите си разходи с 12,2 процента тази година, а лидери и високопоставени служители от Сингапур, Малайзия, Испания и Япония посетиха страната през последните няколко седмици.

Китай бе посредник за изненадващо разведряване между Саудитска Арабия и Иран през март, като Пекин се представи като миротворец в Близкия изток, мотивиран от желанието си да оформи многополюсен свят.

Контактите между Китай и ЕС ще продължи през следващите седмици, когато ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел и външният министър на Германия ще пристигнат на визита в азиатската страна.

"Китай и Европа все още могат да бъдат партньори“, казва Уан Иуей, директор на Центъра за европейски изследвания към университета Ренмин в Пекин. "Вместо системни съперници или конкуренти“.