В четвъртък руският президент Владимир Путин летя с модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М, който може да бъде използван за ядрени цели, което вероятно ще бъде възприето от Запада като остро напомняне за ядрения потенциал на Москва, пише Reuters.

Кремъл публикува кадри на Путин в пилотската кабина на Ту-160М, в които се вижда, че руският президент е бил на мястото на командира по време на полета на бомбардировача, предаде РИА Новости.

Гигантският самолет с крило с променлива стреловидност, наричан от военния алианс на НАТО с кодовото име "Blackjacks", е модернизирана версия на бомбардировач от епохата на Студената война, който бившият Съветски съюз би използвал в случай на ядрена война, за да доставя оръжия на големи разстояния.

Държавната телевизия показа как Путин слиза по стълба от самолета след полета и заявява пред репортери, че това е надежден и модернизиран самолет, който може да бъде приет от руските военновъздушни сили.

"Това е нова машина, много неща в нея са нови. Тя е по-лесна за управление. Надеждна е", заявява Путин.

Руският лидер, който се очаква лесно да спечели нов шестгодишен мандат следващия месец, направи полета в момент, когато Москва и Западът са в противоречие заради войната на Русия в Украйна и смъртта в затвора на опозиционния политик Алексей Навални.

Някои руски и американски дипломати твърдят, че не помнят по-лоши отношения между двете най-големи ядрени сили в света, включително по време на Кубинската криза през 1962 г.

Държавната телевизия показа как гигантският самолет, който Русия нарича " Белия лебед", излита и каца на пистата на завода в Казан, който произвежда модернизираните свръхзвукови самолети, а кореспондентът Павел Зарубин развълнувано нарече това "уникално събитие".

В руската ядрена доктрина са посочени условията, при които руският президент би обмислил използването на ядрено оръжие: в широк смисъл като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или на използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е застрашено", допълва британската агенция.

Бившият президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, многократно е предупреждавал за риска от ядрен конфликт със Запада, откакто Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през 2022 г.

Но Путин, който е върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили, заяви през октомври, че съществуването на руската държава не е застрашено и че "никой човек със здрав разум и ясна памет не би помислил да използва ядрено оръжие срещу Русия".

71-годишният Путин е летял с по-стара версия на самолета Ту-160 през 2005 г. по време на тренировка.

По силата на подписан през 2018 г. договор 10 от модернизираните ядрени бомбардировачи Ту-160М трябва да бъдат доставени на руските ВВС до 2027 г. всеки на стойност 15 млрд. рубли (297.87 млн. лева).

"Туполев", производителят на самолета, заявява, че модернизираната версия е с 60% по-ефективна от по-старата версия със значителни подобрения във въоръжението, навигацията и авиониката.