Най-голямата суша в Европа от години докара могъщата река Дунав до едно от най-ниските й нива от почти век, разкривайки останките на десетки натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по време на Втората световна война близо до сръбския крайречен пристанищен град Прахово, пише Reuters.

Тазгодишната суша обаче разкри повече от 20 кораба на участък от река Дунав близо до Прахово в Източна Сърбия, много от които все още съдържат тонове боеприпаси и експлозиви и представляват опасност за корабоплаването .

"Германската флотилия остави след себе си голяма екологична катастрофа, която заплашва нас, хората от Прахово“, казва Велимир Тражилович, 74-годишен, пенсионер от Прахово, който е написал книга за немските кораби.

Работниците в местната риболовна индустрия също са изложени на риск, включително от Румъния, която се намира точно от другата страна на реката.

Месеци на суша и рекордно високи температури блокираха речния трафик по жизненоважни артерии в други части на Европа, включително Германия, Италия и Франция. В Сърбия властите прибягнаха до драгиране, за да запазят навигационните пътища по Дунав отворени.

До Прахово някои от хълмовете са стеснили плавателната секция на този участък от река Дунав до само 100 метра от 180 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите все още имат кули, командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси, докато други лежат почти изцяло потопени под пясъчни брегове.

През март сръбското правителство обяви търг за спасяване на корабите и отстраняване на боеприпасите и експлозивите. Цената на операцията беше оценена на 29 милиона евро.

Превод и редакция: Иван Христов