"Срещата на върха на Г-7 в Япония следващата седмица няма за цел да изгради съюз срещу Китай, въпреки че има дебат за прилагането на целенасочен контрол върху инвестициите в азиатския гигант", е заявил източник от германското правителство на Reuters.

"Имаше широк консенсус, че фокусът на срещата на върха трябва да бъде върху намаляването на рисковете, вместо отделянето на икономическите инвестиции от Китай и насърчаването на алтернативи на инициативата "Един пояс, един път“, мащабният търговски и инфраструктурен проект на Китай", е съобщил източникът.

"Не беше веднага ясно дали ще има препратка към "намаляване на риска“ в окончателната декларация. Всеки скрининг на инвестиции в Китай ще бъде проектиран така, че да не засяга по-широките икономически отношения, но ще е насочен към стратегически важни области", цитира медията.

Правителството на канцлера Олаф Шолц е все по-предпазливо към Китай като стратегически съперник, както и като негов най-голям търговски партньор и обмисля поредица от стъпки, докато преоценява двустранните връзки, пише Reuters.

Берлин късно в сряда най-накрая изясни плановете на китайската Cosco да закупи миноритарен дял в контейнерен терминал на пристанището на Хамбург, преодолявайки опасенията в управляващата коалиция относно разрешаването на инвестиции в стратегически актив.

Въпреки някои остри неотдавнашни разговори между Берлин и Пекин, дипломатически източници са съобщили на Ройтерс, че Германия е водеща в призивите да се внимава да не се насочва към Китай, в рамките на новите санкции на Европейския съюз срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна.

Германия е критична към превръщането на санкциите на ЕС в "извънтериториални" в опит да се бори със заобикалянето, каза първият източник.