Референдумът за промени в Конституцията на Словакия, проведен в събота, бе обявен за неуспешен поради ниската избирателна активност. Поради тази причина резултатите от него няма да получат силата на закон, съобщава RTVS.

В гласуването участваха 27,25% от около 4,5 милиона избиратели в страната с близо 5,5 милиона население. Съгласно закона референдумът се счита за валиден и неговите резултати придобиват силата на закон, ако в него са участвали повече от 50% от регистрираните в Словакия избиратели и ако решението по въпроса е взето с гласовете на повече от половината от тях.

На референдума, иницииран от социалдемократическата опозиция, избирателите бяха помолени да отговорят на въпроса за възможността за разпускане на Националния съвет (парламента). В момента Основният закон дава това право само на президента на страната.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова, премиерът Едуард Хегер и председателят на парламента Борис Колар не участваха в гласуването, отбелязва радиото. Официално резултатите от референдума ще бъдат обявени в неделя около 10:00 часа българско време.

Проведеният референдум бе деветият в тридесетгодишната история на Словашката република. Само един от тях се е успешен, тъй като в него са участвали повече от половината избиратели - 52,15%. Той се провежда се през 2003 г. Тогава словаците изразяват подкрепата си за влизането на страната в Европейския съюз, към който тя се присъедини през 2004 г.