Късно вечерта в неделя, 21:35 местно време, в района на най-голямото турско езеро Ван е регистрирано умерено-силно земетресение. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). В пресата няма съобщения за нанесени щети.

Както знаем от описа на последствията от земетресенията през октомври 2011 година, удареният район е с нискокачествено застрояване – в селата преобладават кирпичени домове, а високото строителство в градовете не съблюдава строго противоземетръсните изисквания. Макар и турските сеизмолози да поставят оценка за максималната интензивност в епицентъра на V степен, това по всяка вероятност е занижена оценка, тъй като не са съобразени локалните обстоятелства.

Обратно, пример за надценяване на интензивността се намира в сеизмологичния център на Геоложки проучвания- САЩ. Сътресение от едно единствено сведение от града Ерджиш (на 10-15 км северно от епицентъра; население над 81 хил.ж.) е оценено с интензивност от VIII степен – сериозно повредена сграда. Някогашният античен град – Арсиса, Арчеш, Арджиш, управляван от арменци, араби, византийци, селджукски турци, бил и съставна част на Османската империя, наводнен при повишаване нивото на езерото Ван, е изместен на по-високо място на север през втората половина на 19-и век. Основна причина за докладваните повреди, съобщени в сведението от Ерджиш, са особености на релефа и остатъчни деформации от земетресенията през 2011, когато 30% от по-стабилните сгради са тежко засегнати.

Най-вероятно е последствията от регистрираното земетресение да свидетелстват за интензивност в епицентралния район от VI до VII степен. Т.е. наличие на повреди. Земетресението е усетено в радиус от 400 километра – освен в Източна Турция, в Армения, Грузия, Иран, Ирак и Сирия.

Размерите на епицентралния облак са сравними за серията събития от 7 до 10 юни – включва две земетресения с магнитуди 4.1 и 4.5 – и за новото умерено-силно земетресение с магнитуд 5.1-5.3 (центрове на Европа и САЩ; Национален център на Турция) и предизвиканите от него вторични трусове. И трите труса с максимална сила са инициирани в източната периферия на активираното пространство. Поради тези две обстоятелства е много вероятно да не предстои реализация на още по-силни земетресения по структурите, активирани до днес.

Вглеждайки се в земетръсните каталози, всред сеизмични събития инициирани на неголяма дълбочина (досегашната активност е в дълбочинния интервал 2-17 км) се забелязва поява на няколко вида последователности: (i) Силно, водещо, земетресение и по-слаби следтрусове; (ii) Едно или няколко предварителни земетресения, последвани от основен трус с максимален магнитуд и вторични по-слаби трусове; (iii) Серия от сеизмични събития със съизмерими магнитуди, наричани роеве. Всичко това може да се отнесе, обаче, към сеизмична активизация на еднопосочна система от разломи.