Индийският премиер Нарендра Моди е пресякъл опитите на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да повдигне темата за войната в Украйна по време на срещата на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру, съобщава Reuters. Йелън е обвинила руските представители на двудневния форум, че са "съучастници“ във военни престъпления.

Но, подчертавайки разделението между Запада и страните, които до сега не се присъединяват към неговите усилия за изолация на руската икономика, домакините на срещата от Индия са избегнали споменаването на продължаващата една година война във встъпителните си слова и са подчертали, че глобалната икономика е изправена пред редица други предизвикателства.

"Бих призовал вашите дискусии да се съсредоточат върху най-уязвимите граждани на света“, заяви премиерът Нарендра Моди, добавяйки, че стабилността, увереността и растежът трябва да бъдат върнати в световната икономика.

Моди посочи последствията от пандемията от COVID, нарастващите нива на дълга, прекъсванията на веригите за доставки и заплахите за хранителната и енергийната сигурност като ключови проблеми за преговорите.

Индия не иска блокът да обсъжда санкции срещу Русия и също така настоява да се избягва използването на думата "война" във всяко комюнике на Г-20, за да се опише конфликтът, разкриват представители на Г-20 пред агенцията.

Но френският министър на финансите Бруно Льо Мейр е бил категоричен, че няма начин групата да се оттегли от съвместното изявление, договорено на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия миналия ноември, в което се отбелязва, че "повечето членове категорично осъждат войната в Украйна".

"Или имаме един и същи език, или не подписваме окончателното комюнике“, заяви Льо Мейр пред репортери.

Такива противопоставяния стават все по-често срещани в Г-20, форум, създаден преди повече от 20 години в отговор на минали икономически кризи, но който в последно време е засегнат от различията между западните страни и другите, включително Китай и Русия, отбелязва агенцията.

Говорейки по повод първата годишнина от руската инвазия, Йелън призова икономиките на Г-20 да "удвоят усилията си в подкрепа на Украйна и да ограничат способността на Русия да води война“.

"Призовавам руските официални лица тук на Г-20 да разберат, че продължаващата им работа за Кремъл ги прави съучастници в зверствата на Путин“, отбеляза Йелън пред репортери.

Руският финансов министър Антон Силуанов и гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина не присъстваха на срещата на Г-20 в Индия, а Москва беше представена от депутати. Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция".

 

Лидерите от Г-7 трябва да обявят нови санкции срещу онези, които подпомагат военните усилия на Русия, след виртуална среща с украинския президент Володимир Зеленски по-късно в петък.

Преди това Вашингтон публикува подробности за новите мерки, които предприема, насочени не само към Русия, но и към "актьори от трети страни“ в Европа, Азия и Близкия изток, които подкрепят военните усилия на Русия.

"Ние ще санкционираме още участници, свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, включително тези, които са отговорни за запълването на руските запаси от санкционирани стоки или позволяват избягването на руските санкции“, се казва в него.

Великобритания също наложи повече санкции срещу Русия, включително забрани за износ на всеки артикул, използван на бойното поле, и забрани за внос на стоки от желязо и стомана.

Блокът Г20 включва страните от Г7, както и Русия, Китай, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия, наред с други.

Британският министър на финансите Джеръми Хънт каза пред репортери, че фокусирането на дискусиите на Г-20 върху Украйна не означава пренебрегване на други въпроси.

"В крайна сметка, освен ако не разрешим глобалните заплахи за сигурността, не може да има напредък в тези други области“, отбеляза той.

Както Китай, така и Индия увеличиха търговията с Русия след налагането на санкциите, като Ню Делхи значително увеличи покупките си на по-евтин руски петрол.

Срещата идва на фона на признаци, че глобалната перспектива се е подобрила от последната среща на върха на Г-20 през октомври, когато редица икономики бяха на ръба на рецесията на фона на скоковете на цените на енергията и храните, причинени от войната.

Очаква се на срещата на Г-20 също да се проведат разговори за облекчаване на дълга на страни в затруднено положение, като според Reuters има натиск върху Китай, най-големият двустранен кредитор в света, и други нации да предприемат големи намаления на заемите.

Във видеообръщение към срещата Лиу Кун, министър на финансите на Китай, повтори позицията на Пекин, че Световната банка и други многостранни банки за развитие участват в облекчаването на дълга, като правят съкращения заедно с двустранните кредитори.