Всяка пролет улиците на столицата на Мексико са боядисани в лилаво от цъфтящите хиляди дървета жакаранда. Ефектните им цветове не само привличат погледите на жители и туристи, но и птици, пчели и пеперуди, които намират храна и подслон в тях, пише Reuters.

Но тази година нещо се промени.

Някои жакаранди започват да цъфтят в началото на януари, когато обикновено се събуждат през пролетта. Ранното начало на цъфтежа предизвика тревога сред жителите и учените в Мексико Сити, където дърветата са се превърнали в емблематична, фотогенична опора на градските улици.

Местни учени са започнали да изследват колко широко разпространен е феноменът ранен цъфтеж, но те посочват изменението на климата като първия виновник.

"Винаги сме виждали жакарандата да започва да цъфти към края на март, през пролетта, когато цветовете стават виолетови“, казва Константино Гонзалес, изследовател в Института за атмосферни науки и изследване на изменението на климата към Националния автономен Мексикански университет (UNAM).

А сега започват да цъфтят през януари, февруари, което е зимата, когато още не им е времето, посочва 48-годишният биолог.

Гонзалес обяснява, че за да направи връзка между изменението на климата и ранния цъфтеж на жакарандите, екипът му се нуждае от представителна извадка и да сравни цъфтежа от година на година. За да направи това, той започва да ръководи група млади хора, които събират данни в целия град и използват сателитни изображения.

Той отбеляза, че повишаването на температурите е причинило края на зимата в мексиканската столица в началото на тази година, в средата на януари, вместо в края на март, когато се очаква да приключи по традиция.

АДАПТАЦИЯ

Очарован от японските черешови дървета, които всяка пролет покриват Вашингтон в розово и бяло, президентът на Мексико Паскуал Ортис (1930-1932) се заема да възпроизведе същия пейзаж в столицата на своята страна.

Но Тацугоро Мацумото, японски ландшафтен архитект, който се установява в Мексико в края на XIX век, му казва, че те няма да оцелеят дълго в умерения климат на града, така че той се застъпва за жакарандa, тропическо дърво, за което е научил по време на кратък престой в Перу.

Оттогава дървото се превръща в символ за деветте милиона жители на Мексико Сити.