Специалният представител на Европейския съюз за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак и американският специален пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар вероятно ще посетят Прищина и Белград, научава Радио "Свободна Европа“ от сигурни дипломатически източници в Брюксел.

Посещението ще се проведе през тази седмица и има за цел отново да потърси със страните решение за издаването на входно-изходни документи на влизащите в Косово сръбски граждани. На 18 август Европейският съюз свика нов кръг преговори на най-високо политическо ниво, но продължилите няколко часа разговори завършиха без споразумение, а ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обяви, че дипломатическите усилия ще продължат.

Главните преговарящи на Сърбия и Косово трябваше да се срещнат тази седмица като част от продължаването на контактите в европейската столица, но това вероятно ще бъде отложено до след разговорите, които Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар ще проведат със събеседниците си в Прищина и Белград.

Сръбският президент Александър Вучич се срещна в неделя със представители на сърбите от Северно Косово. След тази среща той каза пред журналисти, че косовската страна не е приела никакво предложение от официален Белград на срещата в Брюксел на 18 август. Според него едно от тези предложения е въвеждането на статутно неутрални табели. На 31 юли местни сърби издигнаха барикади в Северно Косово, за да протестират срещу решенията на косовското правителство относно сръбските регистрационни номера и документи. Решението на косовското правителство се отнася до прилагането на споразумението за свобода на движение, което Прищина и Белград постигнаха през 2011 и 2016 г.

Превод и редакция: Иван Христов