Днес Република Северна Македония празнува 8 септември, Деня на независимостта. Преди 31 години се проведе референдум, на който 95 процента от 75,7 процента имащи право на глас граждани гласуваха за независима държава. На този ден от площад "Македония“ бе провъзгласено, че Република Македония е независима и суверенна държава. След десетилетен спор с Гърция през 2020 г. Македония стана член на НАТО, а през тази година започна и преговори за присъединяване към ЕС, пише скопското издание "Слободен печат“.

Този повратен момент в съвременната история на Македония е предшестван от Декларацията за независимост, приета от първото многопартийно македонско Събрание. През януари 1991 г. депутатите избират Киро Глигоров за първи президент на независимата и суверенна държава.

Държавността е създадена на 17 ноември същата година с приемането на Конституцията на Република Македония, държавата също става монетарно независима с въвеждането на денара на 26 април 1992 г., както и с формирането на въоръжените сили.

Международната правна субектност на държавата е окончателно потвърдена на 8 април 1993 г., когато с акламация в Общото събрание на ООН държавата е приета като 181-ви пълноправен член на Световната организация под временното наименование Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Причината за това беше съпротивата от страна на Гърция срещу използването на конституционното име.

След десетилетия на преговори през 2018 г. с Преспанския Договор Република Македония промени името си на Република Северна Македония, с което препратката БЮРМ отиде в историята, а новото име стана задължително за външна употреба, но и за вътрешна употреба за официални лица, официални документи и за държавни институции.

През март 2020 г., след като Гърция вече не блокира евроатлантическия път на страната, РСМ стана член на НАТО.