Беларус предупреди Украйна, че ще реагира остро в случай на повторно нарушение на границата й, предава РИА Новости.

"В случай на по-нататъшни нарушения на държавната граница, беларуските граничари ще действат изключително твърдо“, каза представителят на Мозирския граничен отряд Сергей Павлов, цитиран от агенция "Спутник“ Беларус.

Ден преди това Държавният граничен комитет на Беларус обвини украински пилоти в нарушаване на нейното въздушно пространство. Хеликоптер Ми-8, по време на учения, "е преминал държавната граница на височина около 100 метра и прелетя на дълбочина един километър в територията на Беларус". Граничната охрана на Украйна от своя страна отрече тази информация.

В неделя Министерството на отбраната на Беларус извика украинския военен аташе и протестира пред него заради инцидента. По-специално ведомството цитира "факти, свидетелстващи за неспазване на задължения от страна на Украйна в рамките на регионалните мерки за доверие и сигурност“ и обърна внимание на провеждането на военни учения "на фона на обвинителна реторика срещу Република Беларус“ близо до границите на страната . Минск е заявил, че разглежда действията на съседната държава като заплаха за сигурността си в южна посока.

Превод и редакция: Юлиян Марков