Американският мозъчен тръст RAND Corporation има интересна статия, публикувана този февруари за това как китайските военни анализатори интерпретират руския опит от използването на ударни хеликоптери Ка-52 в пълномащабна война срещу Украйна.

Характеристиките на Ка-52 могат да бъдат интересни за китайците от няколко гледни точки, предполагат американски експерти. Например има данни, според които през 2021 г. Китай е поръчал от Руската федерация 36 корабни вертолета Ка-52К "Катран“, така че опитът от бойното приложение на практически същия хеликоптер е важен за китайската армия. Освен това има всички основания да се очаква, че хипотетично китайско нахлуване на остров Тайван ще доведе до масово разполагане на хеликоптери от Народноосвободителната армия на Китай (НОАК).

RAND Corporation отбелязва, че китайските анализатори в своите оценки изхождат от данните на британското министерство на отбраната, че по време на пълномащабното нахлуване в Украйна руската армия е загубила най-малко 39 хеликоптера Ка-52, което е критично за разбиране на техните заключения.

Китайски коментатори предполагат, че причината за тези загуби е несъвършената тактика, изискваща пилотите на хеликоптера да навлязат във въздушното пространство, контролирано от украинската ПВО. Големите жертви предизвикаха "чувство на учудване“ сред западните наблюдатели, които очакваха руският Ка-52 да бъде много по-ефективен.

Въпреки това, както твърдят китайските военни анализатори, по време на боевете в Южна Украйна през лятото на 2023 г. руските сили успяха да разработят нова тактика за Ка-52 директно на бойното поле.

Тази тактика може да се опише като въздушен вариант на "стреляй и бягай", разчитайки предимно на изстрелване на управляеми ракети от място с обсег на атака от приблизително 10 километра. Тъй като целите вече не са в обсега, украинският лов на хеликоптери стана многократно по-сложен.

Заключението, което китайските експерти по някаква причина са направили е, че руският военно-промишлен комплекс очевидно работи върху подобрение, което да позволи на неговия Ка-52 да нанася удари по цели от разстояние от 30 до 50 километра, въпреки че няма такива съобщения от руска страна.

Този дискурс е илюстративен по отношение на уроците, които Китай извлича от опита на войната на Русия срещу Украйна, и как Съединените щати също държат пръста си на пулса. В същото време Defense Express отбелязва, че все още няма потвърждение, че Русия е започнала да доставя на Китай военноморските хеликоптери Ка-52К.