Държавният глава на Турция Тайип Ердоган намекна, че руският му колега Владимир Путин може да посети страната на 27 април за откриването на първия ядрен реактор в АЕЦ "Аккую“, построен от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом“, предава Reuters.

"Може би има възможност Путин да дойде на 27 април или можем да се свържем с видеовръзка за церемонията по откриването на "Аккую“, заяви Ердоган в коментар за частната телевизия ATV.

Турция ще зареди ядрено гориво в първия енергоблок на АЕЦ "Аккую" и официално ще му предостави статут на ядрено съоръжение на 27 април, поясни Ердоган в по-ранно съобщение в сряда.

По-рано тази седмица обаче Кремъл отрече Путин планира посещение в Турция.

От пресслужбата на руския президент съобщиха миналата събота, че двамата лидери са провели телефонен разговор, в рамките на който са обсъдили успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, включително изграждането на АЕЦ "Аккую".

Проектът за 20 милиарда долара за изграждане на четири реактора ще позволи на Турция да се присъедини към малкия клуб на нациите с гражданска ядрена енергия.

По-рано този месец Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления в Украйна, което предизвика възмущението на Кремъл. Но Турция не е страна по Римския статут, въз основа на който е създаден МНС.