Прездентът на Русия Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман са провели телефонен разговор в понеделник, в рамките на който са обсъдили "осигуряването на стабилност на световния нефтен пазар“, предава ТАСС.

"Бяха обсъдени въпроси за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в политическата, търговската, икономическата и енергийната област, както и сътрудничеството в рамките на ОПЕК + за осигуряване на стабилността на световния петролен пазар“, се казва в съобщението.

За последен път лидерът на руската държава и саудитският престолонаследник разговаряха по телефона през септември 2022 г.

Страните, участващи в споразумението ОПЕК+, на среща на 5 октомври 2022 г. се споразумяха да намалят производството на петрол с 2 милиона барела на ден от ноември, а също така удължиха сделката до края на 2023 г. Квотите по сделката ОПЕК+ към август 2022 г. бяха взети като основа за изчисляване на намаляването на производството на петрол. На среща на 4 декември страните от алианса решиха да запазят сегашния план за добив на петрол.