Британският вестник The Financial Times публикува обширен материал за началото на войната в Украйна, в който твърди, че висшето ръководство на Русия е научило за решението за нахлуване в съседната страна от сутрешната реч на държавния глава Владимир Путин, излъчена по телевизиите на 24 февруари миналата година.

Източници, близки до руския президент, разкриват изданието, че той наистина е вярвал, че Киев може да бъде превзет за няколко дни, но по-късно в тесен кръг признал, че е сгрешил в преценката си.

Първият дипломат на Москва Сергей Лавров е научил за планираното нахлуване в 01:00 часа след полунощ от телефонно обаждане. В статията се твърди се, че решението на Путин го е изненадало.

А висшето ръководство на Кремъл е разбрало за инвазията, едва когато Путин обяви по телевизията в онази сутрин за провеждането "специална военна операция“, отбелязват от редакцията.

Според авторите на материала в същия ден "няколко десетки олигарси“ са се събрали в Кремъл на среща, осъзнавайки, че действията на Москва ще доведат до санкции на Запада.

Преди срещата един от тях попитал Лавров защо Путин е решил да изпрати войски в Украйна, но той не получил отговор. Той също така го попитал как президентът е планирал подобна мащабна инвазия в толкова тесен кръг, че повечето служители в Кремъл, икономическия кабинет и бизнес елита да не разберат.

"Той има трима съветници – Иван Грозни, Петър Велики и Екатерина Велика“, отговорил Лавров.

Изданието подчертава, че според плана на Путин за нахлуване руските войски е трябвало да превземат Киев в рамките на няколко дни в светкавичен, сравнително безкръвен блицкриг. Когато обаче стана ясно, че планът се е провалил, "руският диктатор не направи и намек, че смята да отстъпи“, уверяват от редакцията.

"Въпреки това, когато огромната цена на инвазията стана очевидна за Путин, той остана твърдо решен да я докара докрай“, се казва още в материала.

"Идеята никога не е била, че стотици хиляди хора ще умрат. Всичко се обърка ужасно“, разкрива бивш високопоставен руски служител.

Путин е започнал да търси нови обяснения, за да оправдае военните усилия, настоявайки, че Русия няма друг избор.

"Той каза на близки хора: "Оказа се, че сме напълно неподготвени. В армията е бъркотия. Нашата индустрия е в хаос. Но е добре, че разбрахме за това точно сега, а не когато НАТО нахлуе", разказва бившият служител.

Путин станал още по-изолиран от началото на инвазията, отколкото по време на пандемията.

"Сталин беше злодей, но добър управник, защото не можеше да бъде измамен. Но никой не може да каже на Путин истината. Хората, които не вярват на никого, започват да вярват на много малък брой хора, които ги лъжат", споделя друг от "бившите довереници на тиранина“.

В същото време изданието отбелязва, че още през 2014 г. Путин е скрил от своите съветници намерението си за анексия Крим. Твърди се, че той е планирал окупацията с министъра на отбраната Сергей Шойгу и трима служители по сигурността.

Първоначално съветниците призовали Путин да не изпраща войски в Крим, уверяват официални лица, но Путин е определил окупацията на полуострова исторически момент.

"Той наистина вярва във всичко, което казва за сакралността и Петър Велики. Смята, че ще бъде запомнен като Петър“, заключава един от събеседниците на изданието.

В материала се казва, че когато руският президент съставял план за евентуално нахлуване в Украйна, неговият кум Виктор Медведчук настоявал украинците да посрещнат руснаците с отворени обятия.

Една част от плана за превземане на Украйна включвал избягалия президент Виктор Янукович. Той трябвало да "предаде властта" в Украйна на Медведчук по време на видеообръщението си.

"Тази визия беше в рязък контраст с политическите реалности в Украйна, където проруското малцинство, представлявано от Медведчук, бе значително превъзхождано от тези, които го презираха заради връзките му с Москва. Но се оказа изкушаващо за Путин, който използвал партията на Медведчук, за да се разплати с местните колаборационисти“, се казва още в статията.