Русия ще бъде принудена да реагира, ако Западът започне да използва оръжия с ядрен компонент. Това подчерта държавният глава на страната Владимир Путин в изявление за медиите след преговорите с китайския президент Си Дзинпин в Кремъл, предава РИА Новости.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Анабел Голди обяви, че в допълнение към изпращането на танкова рота Challenger 2 в Украйна, Лондон също ще прехвърли на Киев боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.

РИА Новости пише, че американските войски са използвали снаряди с обеднен уран по време на операция "Пустинна буря“, бомбардировките на Югославия и нахлуването в Ирак през 2003 г. Според експерти употребата им може да отприщи огнища на рак. Цитират се думите на военния експерт Константин Сивков, който твърди, че подобни снаряди трябва да се разглеждат като "мръсно оръжие“: урановият прах, отложен върху земята, е радиоактивен, изключително токсичен и не подлежи на дезактивация.

Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност и контрола на въоръженията, допълни, че Москва ще реагира адекватно, ако такива снаряди бъдат доставени на Киев. Според него това ще бъде още една стъпка "към бездната на ескалацията“.