Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, като всички съоръжения за това ще бъдат готови до юли месец. Това заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин в интервю пред "Россия 24“ в събота.

По думите на Путин, президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна го моли да изпрати такива оръжия в страната. Според руския президент строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие в Беларус трябва да приключи до 1 юли.

Освен това Беларус получи ракетната система "Искандер“, която може да използва тези оръжия, и самолети, които могат да носят ядрени ракети.

Както следва от думите на Путин, решението за разполагане на ядрени оръжия в Беларус е  взето окончателно, след като Великобритания обяви намерението си да предостави на Украйна снаряди с обеднен уран. Такива снаряди не принадлежат към ядрените оръжия, самата Русия не ги счита за такива. Самият Путин каза, че Русия има "стотици хиляди такива снаряди".

Москва обаче реагира изключително остро на намеренията на Великобритания, като обвини Лондон в ядрена ескалация и обеща ответни мерки.

В същото време от същото интервю с Путин следва, че ракетната система и самолетите са били прехвърлени в Беларус много преди британското изявление (Лукашенко също говори за това по-рано).

Изграждането на съоръжението за съхранение очевидно също е започнало преди да станат известни плановете за доставка на боеприпаси с обеднен уран на Украйна.

Според Путин Русия не прехвърля ядрени оръжия на Беларус, а разполага своите оръжия на нейна територия. Руският президент се позова на факта, че САЩ разполагат ядрени оръжия в редица европейски страни.

По-рано тази седмица заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че заплахата от ядрен конфликт в света във връзка със ситуацията в Украйна не е преминала и дори се е увеличила.

Също така Владимир Путин заяви в интервюто, че не е съгласен с оценките на Лондон, че боеприпасите с обеднен уран са безвредни.

"Това, разбира се, не е така. Факт е, че те, разбира се, не принадлежат към категорията на оръжията за масово унищожение. Това е вярно. Но сърцевината на снаряда е с обеднен уран и все пак генерира така наречения радиационен прах и в този смисъл, разбира се, принадлежи към най-опасните оръжия“, заяви руският лидер.

След използването на такива боеприпаси в бивша Югославия и Ирак онкологичните заболявания сред местните жители се увеличиха многократно, припомни президентът, позовавайки се на данни на специалисти.

Говорейки за перспективата за използване на боеприпаси с обеднен уран в Украйна, Путин обърна внимание на факта, че онези, които ще използват такива оръжия там, смятат хората, живеещи в зоната на военни действия, за свои граждани. "Как ще използват срещу хора, които всъщност са техни? Имам предвид, че тези остатъци ще генерират прах, включително замърсяване на посевните площи в регионите, където ще бъдат използвани", отбеляза Путин. Той също така добави, че въпросът какво може да се случи с украинския чернозем след това "очаква своето старателно изследване в лицето на онези, които предприемат подобни стъпки в противоречие с интересите на нормалната логика и хуманитарното право".

Имайки предвид всички тези аргументи, Путин подчерта: "В този смисъл това оръжие може да се отнесе към а най-вредните и опасните оръжия за човека. Не само за бойците, за участващите в бойните действия, но и за околната среда и за хората, живеещи на тази територия."

Държавният глава подчерта още, че Русия има с какво да отговори на това предизвикателство от Украйна и Запада. "Трябва да кажа, че Русия, разбира се, има какво да отговори. Без преувеличение имаме стотици хиляди, стотици хиляди такива снаряди. Все още не ги използваме“, завърши президентът.