В момента Русия се сражава за свободата на целия свят, а не само на своята страна. Това заяви президентът Владимир Путин на заседание на Всемирния руски народен събор (ВРНС), цитиран от руските медии.

«Сега се сражаваме за свободата не само на Русия, но и на целия свят. Ние открито говорим, че диктатурата на хегемона – виждаме това, всички сега го виждат –  се клати, тя се разпада, както се казва, в хаос и е просто опасна за околните“, цитира Путин официалният сайт на Кремъл .

Според президента Русия сега е "в челните редици на създаването на по-справедлив световен ред“. "И искам да подчертая: без суверенна, силна Русия не е възможен траен и стабилен световен ред“, добави Путин.

Руският лидер припомни още, че Световният руски народен съвет е създаден през 1993 г., в труден и преломен момент за страната, когато успя да "обедини около общи цели представители на Руската православна църква, други религиозни организации, политически партии и движения, културни дейци, учени, предприемачи, хора с различни възгледи, вярвания, националности, но обединени в главното – в твърдата си патриотична позиция.