Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция публикува първите неофициални резултати от президентския вот в югоизточната ни съседка. Настоящият държавен глава Реджеп Таийп Ердоган излезе напред с убедителна преднина от 20% в началото, но след преброяването на половината от гласовете тя се стопи до около 10%. "Фокус" следи и ъпдейтва резултатите директно от официалната страница на избирателните власти.

При обработени близо 90% бюлетини, резултатът на Ердоган падна под 50%, което  означава, ако това се запази така, че битката му с опозиционния лидер ще продължи на втория тур на 28 май.

С влизането на повече гласове от големите градове, като Истанбул и Анкара, Кълъчдароглу намалява разликата в процентно изражение, от 20 до малко над 5 на сто, но тя се увеличава в абсолютна стойност, като към момента възлиза на над 2,7 милиона гласа, а при преброени 10% от вота беше около 1 милион.

След преброяването на 95,09% от бюлетините, действащият президент получава 49,52% от вота, а неговият конкурент, лидерът на шестпартийния опозиционен блок Кемал Кълъчдароглу - 44,76%. Синан Оган засега привлича гласовете на 5,28% от избирателите. За победител ще се счита кандидатът, получил над половината от гласовете. Ако това не се случи, ще се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

При гласуването за народни представите news pic 2
©
ли, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава 35,58% при 93,21% обработени изборни протоколи, Народната републиканска партия – 25,08%, Партия на националистическото действие (ПНД) – 10,23%, Добрата партия – 9,97%, Зелената лява партия – 8,48%  и т.н. За мнозинство в 600-местния парламент са нужни 301 мандата. Прагът за влизане в законодателното събрание е 7% от гласовете.

Съгласно последните данни управляващият блок, воден от ПСР и ПНД, получава мнозинство с 324 места в парламента срещу 211 за съюза на РНП с Добрата партия.

Според турската ЦИК, избирателната активност на президентските избори е била 88,27%, докато на парламентарните – 88,15%.