Поведението на Турция, която заплашва Гърция с война заради законното й право да разшири териториалните си води до 12 морски мили, не подобава на страна-съюзник в НАТО, а Алиансът трябва да се притеснява от подобни заплахи. Така министърът на националната отбрана на южната ни съседка Никос Панайотопулос коментира в четвъртък вечерта изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара няма да позволи на Гърция да разшири границата на териториалните води в Егейско море, предава ТАСС.

"Това твърдение за casus belli (повод за обявяване на война), което се отнася до способността на Гърция да упражнява законно право, е по-скоро показателно за провокативен ревизионизъм, отколкото за поведението на съюзник в Северноатлантическия алианс. Това би трябвало да тревожи мнозина“, подчерта министърът.

"Както казах по-рано, Гърция не е заплаха, но също така не обича да бъде заплашвана", продължи Панайотопулос. "Правителството управлява страната и действа въз основа на националните интереси и въз основа на правилата, управляващи мирното съжителство между държавите, т.е. .международно право".

В четвъртък новият официален представител на гръцкото външно министерство Йоргос Арнаутис, коментирайки последните изявления на турски официални лица по искане на журналисти, заяви, че Гърция не приема заплахата от използване на сила от Турция в Егейско море и противопоставянето й на общопризнати правила, основани на международното право и международното морско право.

Първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу заяви в четвъртък, че Турция няма да позволи на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море. Той коментира последните съобщения в гръцките медии за плановете на Атина да разшири границата на териториалните води край остров Крит до 12 морски мили. Чавушоглу подчерта, че Анкара няма да позволи на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море "дори с една миля, нито дори с 12 мили". "Решението на нашия парламент по този въпрос, прието през 1995 г., все още е в сила", припомни Чавушоглу.

През 1995 г. турският парламент прие резолюция, която определя гръцкото разширяване на съществуващите граници в басейна на Егейско море като casus belli. Чавушоглу припомни още, че Турция три пъти е изпращала молби до ООН във връзка с нарушаването от страна на Гърция на статута на островите в Егейско море, които според Анкара трябва да са демилитаризирани.

През септември тази година гръцкият външен министър Никос Дендиас припомни турските твърдения, че островите в Егейско море са окупирани от гърците и турците могат внезапно да "дойдат през нощта“ и да нападнат тези острови. По думите на Дендиас най-големият десантен флот в Европа и цялата турска армия са разположени на брега срещу гръцките острови в Егейско море. Министърът подчерта, че Гърция има достатъчно сили да защити териториалната си цялост от турски заплахи.