Рекордните количества валежи, които се изсипаха над Обединените арабски емирства през последните две денонощия, доведоха до блокирането на транспортната мрежа в Дубай, предава AFP.

Местни медии докладваха, че това са най-тежките валежи от началото на записите през 1949 година, преди формирането на ОАЕ през 1971 година.

Гигантските магистрали в Дубай бяха блокирани от наводнения, в резултат на което по шестлентовите скоростни ленти се образуваха километрични задръствания. Най-малко един човек - 70-годишен мъж, е загинал, след като е бил пометен с колата си в Рас ал Хайма, едно от седемте емирства на страната, съобщи полицията.

В сутрешните часове на деня пътниците бяха призовани да не идват на международното летище, "освен ако не е абсолютно наложително“.

"Полетите продължават да се забавят и пренасочват... Работим усилено, за да възстановим операциите възможно най-бързо при много предизвикателни условия“, увериха летищните власти в Дубай.

Водещата авиокомпания Emirates отмени всички регистрации за полети, след като пътищата до летищата бяха наводнени, а част от метрото – спряно. На летището са се образували и дълги опашки от таксита.

Бурите удариха ОАЕ и Бахрейн през нощта в понеделник срещу вторник, след което връхлетяха Оман, където отнеха живота на 18 души, включително няколко деца.

Климатологът Фридерике Ото, специалист по оценка на ролята на изменението на климата върху екстремните метеорологични явления, коментира пред агенцията, че е "много вероятно“ глобалното затопляне да е допринесло за ожесточаването на бурите.