Производството на електроенергия във Франция падна до най-ниското си ниво от 1992 г. насам поради енергийната криза, започнала с войната в Украйна и ремонта на много от ядрените реактори в страната, предават France 24 и Reuters.

Според изявлението на френския оператор на електропреносна мрежа RTE, производството на електроенергия в страната е паднало до най-ниското ниво от последните 30 години, достигайки 279 тераватчаса.

Този спад се дължи на факта, че процесът на поддръжка на някои от ядрените реактори все още не може да бъде завършен и поради ограниченото производство в топлоелектрическите централи.

През 2021 г. 69% от производството на електроенергия е било покривано от атомни електроцентрали. Въпреки ускоряването на поддръжката на електроцентралите обаче този процент пада до 62,7 през 2022 г.

Спирането на доставките на петрол и природен газ от Русия за страната след ембаргото на ЕС също изигра роля за намаляването на производството. Освен това, заради енергийната криза бяха въведени задължителни икономии.

От средата на миналата година администрацията на Париж започна да пести енергия, като предприе мерки като намаляване на външното и вътрешното осветление и фиксиране на отоплението на 19 градуса в обществените сгради.

Въпреки това много компании, занимаващи се с промишлено производство в страната, решиха да спрат производството си, тъй като енергийните доставчици увеличиха цените.

С изключение на годините 2020-2021 г., когато пандемията от коронавирус бе в своя пик, потреблението на електроенергия в страната е намаляло с 4,2% през 2022 г. спрямо средното за 2014-2019 г.