Разрушаването на язовира Нова Каховка доведе до евакуации на хиляди хора и породи опасения от екологична катастрофа. Евакуацията в наводнените райони продължават, съобщиха официални лица в контролираните от Украйна райони на Херсонска област, предава американският телевизионен канал CNN.

Ръководителят на Херсонската областната военна администрация Александър Прокудин заяви: "Очакваме водата да остане и да се повишава още един ден и след това постепенно да спада през следващите пет дни“. Най-малко 1854 души са били евакуирани от вторник насам, съобщи Министерството на вътрешните работи в Киев.

Някои хора са решени да останат в наводнените си домове, вместо да бъдат евакуирани, сподели хуманитарна служителка в Херсон пред CNN. Областният ръководител на CARE Селена Козакиевич уточни, че има "неизвестен брой хора, които са решени да останат в къщите си, въпреки че са наводнени“, и много от тях са възрастни хора.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обвини руските сили в стрелба по спасители, опитващи се да достигнат до наводнени райони, които са под руски контрол. "Когато нашите сили се опитват да ги измъкнат [жителите], те биват обстрелвани от окупаторите от разстояние“, заяви Зеленски пред германското издание BILD. В сряда доброволец, участващ в спасителните операции в Херсон, подчерта пред CNN, че участниците в спасителните акции са изправени пред руски обстрел при почти всеки излет.

Украинският премиер Денис Шмихал призова международните хуманитарни организации да помогнат за евакуацията на жителите в наводнените райони. Той твърди, че руските сили не са предложили "никаква помощ" след пробива на язовира. Шмихал се обърна към лидерите на ООН и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) във видео в Twitter, като ги призова да "действат незабавно“.

Украйна разследва инцидента с язовира Нова Каховка като военно престъпление и като възможен "екоцид“ или престъпно унищожаване на околната среда, се казва в изявление на Главната прокуратура от сряда. Зеленски описа ситуацията като "екологична бомба за масово унищожение“.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малияр заяви, че със срутването на язовира "руснаците всъщност са си нанесли повече щети“. По думите й наводнението е засегнало руски укрепления и военни позиции. "По принцип територията, която сега е под контрола на агресора, ще бъде по-засегната“, увери тя.