Пред централата на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието в Анкара започна концертна програма. Въпреки факта, че предварителните резултати от президентските избори все още не са обявени, стотици хора се събраха тук, за да отпразнуват победата на Реджеп Тайип Ердоган, съобщава кореспондентът на Al Jazeera.

Поддръжниците на действащия държавен глава държат в ръцете си знамената на Република Турция и ПСР и скандират лозунги в подкрепа на Ердоган. В най-скоро време се очаква и самият турски лидер да направи обръщение към народа.

На 14 май в Турция се проведоха президентски и парламентарни избори. Основният опонент на действащия президент Тайип Ердоган - единният кандидат от "Републиканския алианс" - е единният кандидат от опозиционния "Народен алианс" Кемал Кълъчдароглу. В изборите участва и кандидатът от Алианса АТА Синан Оган. Четвъртият кандидат, лидерът на партията Мемлекет Мухарем Индже, обяви, че се оттегля от кандидатурата си три дни преди изборите. Ако никой кандидат не спечели 50% от гласовете, вторият тур на президентските избори ще се състои на 28 май. Сега гласовете се броят. Според Анадолската агенция Ердоган печели 50,97% от гласовете, Кълъчдароглу - 43,22% след обработка на бюлетините от почти 75% от урните.