Привърженици на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро завладяха парламента на страната въпреки опитите на полицията да ги отблъсне, съобщава BBC.Съобщава се, че властите са наредили на армията да влезе в столицата на страната, за да възстанови реда.

Освен това протестиращите са нахлули и в сградите на президентския дворец и Върховния съд на страната. Демонстрантите настояват за оставката на правителството на Луис Инасио Лула да Силва, което встъпи в длъжност на 1 януари.

Драматичните сцени дойдоха седмица след встъпването в длъжност на левия ветеран Луис Инасио Лула да Силва.

Поддръжниците на Болсонаро - които отказват да приемат, че той е загубил изборите - се събраха в голямо множество в неделя, пише The Guardian. След това те тръгнаха от щаба на армията в Бразилия към сърцето на бразилската политика, площада на Трите сили, където се помещават Върховният съд, президентският дворец и Конгресът.

Хората, мнозина носещи жълто-зеленото знаме на Бразилия, което се превърна в символ на дясното движение на Болсонаро – пробиха полицейските линии и се втурнаха към рампата, водеща към сградата на Конгреса.

Според местния телевизионен канал Globo, полицията се е опитала да спре множеството със сълзотворен газ, а привържениците на Болсонаро, част от които са били въоръжени с палки, в отговор са започнали да хвърлят камъни по служителите на реда.

Да Силва - по-известен като Лула - победи Жаир Болсонаро на изборите през октомври.

В речта си при встъпването в длъжност Лула се зарече да възстанови страната, която, по думите му, е в "ужасни руини".

Той осъди политиката на своя предшественик, който отиде в САЩ, за да избегне церемонията по предаването на властта.