Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро е приет в американска болница. Това съобщи в понеделник вестник Globo, позовавайки се на свои източници.

Според изданието сега бившият държавен глава е в болницата AdventHealth Celebration в Орландо (Флорида). Той беше "диагностициран с болки в корема". Както предполагат журналисти, проблемите на бившия президент може да са причинени от прободна рана, нанесена му през 2018 г. В началото на миналата година политикът се лекуваше от този проблем.

На 8 януари привържениците на Болсонаро, които не признават резултатите от президентските избори през октомври, организираха сблъсъци с полицията и нахлуха в сградите на Националния конгрес (парламента), президентския дворец и Федералния върховен съд. По предварителни данни в безредиците са участвали около пет хиляди души. За да ги разпръснат, силите за сигурност използваха димни бомби и гранати със сълзотворен газ, а над 400 души бяха задържани.

Луис Инасио Лула да Силва, социалист, който встъпи в длъжност на 1 януари, заедно с ръководителите на законодателната и съдебната власт, осъди "опита за преврат" и призова населението да избягва участието в насилствени действия. В края на декември 2022 г. Болсонаро замина за САЩ.