Основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че повече от 5000 затворници са приключили договора си с военната компания и вече са помилвани. По думите му едва 0,31% от тези хора са извършили престъпление в рамките на месец след освобождаването им. Нещо повече – според него набирането на затворници в ЧВК "Вагнер“ е намалило престъпността в страната десетократно, ако не и двайсеткратно, съобщава вестник "Коммерсант“.

"В момента договорът с ЧВК "Вагнер“ е изтекъл на над 5000 души и те са помилвани. Процентът на лицата, извършили повторно престъпление в рамките на един месец е 0,31%. Това е 10-20 пъти по-малко от стандартните стойности преди войната. Затова мога да кажа с увереност: ние намалихме престъпността в Русия десетократно и "подковахме“ бившите затворници по-добре, отколкото бяха пионерите и октомврийците по съветско време“, се казва в обръщение на Пригожин, публикувано от неговата пресслужба.

Самият Евгений Пригожин заяви по-рано, че със затворниците се сключва договор за шест месеца. Както обясни Ева Меркачева, член на Съвета по правата на човека при президента на Русия, затворниците, които са подписали договор с ЧВК "Вагнер“, получават помилване, преди да бъдат изведени от колонията. Процедурата по помилването е държавна тайна, затова указите не се публикуват.

Няма точни оценки за броя на затворниците, вербувани от ЧВК "Вагнер“. Въпреки това се отбелязва, че от началото на 2022 г. броят на затворниците в публичните регистри е намалял с 32 000 души. През есента се наблюдава рязко намаляване на броя ИМ. Тогава се появи информация за вербуването на затворници от ЧВК "Вагнер" за участие във войната в Украйна. През февруари  Пригожин обяви, че набирането на затворници е приключило.

Неотдавнашен доклад на Института за изследване на войната (ISW) предположи, че ЧВК "Вагнер“ може да се лиши от повечето си бойци, тъй като шестмесечните им договори изтичат.

Според източници на Bloomberg Евгений Пригожин ще ограничи операциите на ЧВК "Вагнер“ в Украйна в полза на Африка поради липсата на боеприпаси и хора. Бизнесменът не потвърди информацията на агенцията. Според него ЧВК ще остане в Украйна, докато Русия има нужда от нея.