Ръководителят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгени Пригожин заяви, че 20 хиляди от бойците му са загинали по време на продължилата 9 месеца битка за Бахмут, предава The Wall Street Journal.

По думите му, около 10 000 бивши затворници от 50 000, които той набра да се бият в Украйна, са били убити, а още 10 000 редовни военнослужещи от неговите сили също са загинали.

Във видео интервю, публикувано в Telegram, Пригожин казва, че войските му ще трябва да напуснат Бахмут на или около 1 юни, за да се "преформатират, превъоръжат и превъоръжат“, добавяйки: "427 дни война са тежка бойна работа“.

Когато "Вагнер“ напусне Бахмут, градът ще стане отговорност на Министерството на отбраната на Русия, което трябва да е готово да поеме, заяви той. "Ако не могат да приемат това, тогава съответните лица трябва да се застрелят“.

Коментарите на Пригожин продължиха словесната му война с висши руски военни, което се превърна в най-значимия знак за разделение сред въоръжените сили на Русия, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна миналата година, пише WSJ.

Превземането на Бахмут от Вагнер е единствената значителна териториална придобивка на Русия от миналия юли. Битката за Бахмут, малко от чието предвоенно население от 70 000 души остава, се превърна в най-голямата битка от войната досега, като и двете страни разположиха десетки хиляди войници въпреки "ограниченото стратегическо значение на града“.

Украинските командири бяха критикувани за поддържането на дългата и скъпа защита на Бахмут, по време на която украинските сили също претърпяха хиляди жертви. Киев оправда решението като опит за притъпяване на нападателните способности на руските сили чрез нанасяне на тежки загуби, като същевременно печели време за собствените планирани настъпателни операции, насочени към връщане на земята, окупирана от Русия, отбелязва още изданието.