Властите на непризнатата Приднестровска молдовска република се обърнаха към Русия с молба за помощ заради "натиск от Молдова“. Това се казва в резолюция, приета от участниците в свикания за първи път от години насам Конгрес на депутатите, предава ТАСС.

"Приемам обръщение към Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация с искане за прилагане на мерки за защита на Приднестровието в контекста на нарастващия натиск от страна на Молдова, като се вземе предвид фактът на постоянно пребиваване на територията на Приднестровската молдовска република на повече от 220 000 руски граждани и уникалния положителен опит от руското мироопазване на Днестър, както и статута на гарант и посредник в преговорния процес“, се казва в резолюцията.

По-рано базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) предупреди, че в Приднестровския регион на Молдова, който е под контрола на проруски сепаратисти, представители на властите може да организират референдум за присъединяването му към Русия.