Властите в Косово може да обявят нови избори в общините със сръбско мнозинство, ако 20% от гласоподавателите подпишат петиция с искане за провеждането им. Това заяви за Reuters президентът на най-младата държава на Балканите Вьоса Османи.

В ексклузивно интервю Османи изрази увереност, че петицията е най-"демократичният начин" за предприемането на стъпки към нови избори.

"По този начин смятам, че бихме осигурили участието на сърбите, защото искането щеше да дойде най-напред от тях, от гражданите“, коментира тя.

Бурни протести избухнаха в четири общини в северната част на страната, след като властите в Прищина назначиха за кметове етнически албанци, избрани на длъжност при избирателна активност от едва 3,5%. Сърбите, които формират мнозинството в региона, бойкотираха местните избори.

Османи заяви, че отстраняването на кметове чрез избирателна петиция би било "нещо като референдум", който ще отвори пътя за провеждане на втори вот за избор на нови кметове. По думите й целият процес може да бъде извършен в рамките на няколко месеца.

Белград отрича обвиненията на Прищина, че е попречил на сръбските кандидати да участват в гласуването. Властите на западната ни съседка също така опровергаха твърденията, че демонстрантите, които влязоха в сблъсъци с войските и силите на НАТО в северните райони на 29 май, са били изпратени от Белград.

Коментирайки ситуацията в северната част на Косово и реакцията на официален Белград, Османи определи държавния глава на Сърбия като "крал на драмата“ .

"Вучич в повечето от срещите си е истински крал на драмата. Така че той, разбира се, се опита отново да създаде нова драма, но не представи идеи, които да допринесат за мира и стабилността в региона. Значи той обича да се преструва, че прави големи отстъпки, че има твърде голям натиск върху него, че страда, че има опасност. Но тези избухвания трябва да бъдат оставени настрана след четиригодишна възраст“.

Кабинетът на Вучич не отговори на искане за коментар относно описанието на Османи, подчертава агенцията.