Президентът на Хърватия заяви в петък, че решенията на Европейската комисия да блокира средства от бюджета за страни-членки, които са обвинени в нарушение на демократичните стандарти, заплашват да разцепят блока, пише Associated Press.

Зоран Миланович направи изявленията по време на пресконференция в унгарската столица Будапеща след разговори с унгарския си колега Каталин Новак. Миланович повтори честите унгарски критики към ЕС, заявявайки, че блокът превишава правомощията си над държавите-членки и че този прекомерен контрол е ускорил Брекзит и е изгонил Обединеното кралство.

ЕС не трябва да се превръща, каза той, в "Съединени европейски щати“, добавяйки, че процедурите на ЕС срещу Унгария – която замрази милиарди евро финансиране за Будапеща поради опасения за корупция и върховенство на закона – заплашват да унищожат 27-членния съюз.

"Този вид подход (на ЕС спрямо Унгария) е дълбоко дразнещ“, подчерта той, като предупреди, че "днес това е Унгария, утре ще бъде някоя по-голяма страна, на която ще трябва да бъде "преподаден урок“.

Миланович спечели президентските избори в Хърватия в края на 2019 г. като либерален и ляв кандидат, контрапункт на консервативното правителство, което в момента е на власт в най-новата страна-членка на ЕС. Но оттогава той се обърна към националистическа и популистка риторика и критикува политиката на Запада както спрямо Балканите, така и спрямо Русия.

Така Миланович си създаде репутация на проруски настроен, което той отрича. Но през последните месеци той открито се противопостави на приемането на Финландия и Швеция в НАТО на фона на войната в Украйна и на обучението на украински войски в Хърватия като част от помощта на ЕС за изпадналата в затруднение страна.

Държавните глави заявиха, че и двамата осъждат руската агресия в Украйна и подкрепят нейната териториална цялост, Миланович изтъкна, че той, подобно на правителството на Унгария, не подкрепя санкциите срещу Москва и характеризира конфликта в Украйна като прокси война между Русия и Съединените щати.

"Въпросът е колко щети ще ни нанесат (санкциите). Това създава щети на Европа“, посочи Миланович. "Успяхме да сближим Русия и Китай. В чий интерес е това? Ще трябва да ми отговарят на всички тези въпроси, особено онези, които взимат тези решения от мое име. Изисквам своя отговор“.

В петък Новак заяви на пресконференцията, че приветства влизането на Хърватия на 1 януари в Шенгенското пространство.

С влизането на Хърватия в зоната граничната ограда, разделяща Унгария и Хърватия, впоследствие беше демонтирана, промяна, която според Новак ще развие туризма и ще улесни пътуването между съседните страни и ще премести външните граници на ЕС по-на юг.

Новак също така призова украинските власти да зачитат правата на унгарското етническо малцинство в западната украинска област Закарпатие, където, по думите й, унгарските знамена наскоро са били премахнати от обществените институции в това, което тя определи като ограничение на правата на малцинството.