Въпросът за репарациите за военните престъпления на Германия по време на двете световни войни, особено за окупационния заем под формата на злато и пари, насилствено взети от нацистите от сейфовете на гръцката централна банка, остава открит за Гърция. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в четвъртък след среща с германския канцлер Олаф Шолц, предават медиите в южната ни съседка.

"Няма да скрия факта, че въпросът за военните репарации остава открит за Атина, особено за окупационния заем. Уреждането му би било особено полезно в момент, когато гръцко-германският съюз е непоклатим срещу предизвикателствата на времето, а в Украйна се провеждат военни действия“, каза Мицотакис. Според него "първо въпросът с окупационния заем има своите особености“. "Очакваме с нетърпение да обсъдим и разрешим този въпрос, като, разбира се, признаваме трудностите и правните проблеми, които са свързани с миналото. <...> Но фактът, че не можахме да намерим решение на този проблем, според мен , не хвърля сянка върху общото ниво на гръцко-германските отношения, върху големите перспективи, които има в сътрудничеството в редица сектори“, подчерта премиерът.

Шолц на свой ред избегна директен отговор на въпроса за военните репарации, като каза, че двете страни трябва да се съсредоточат върху "задължения, които трябва да бъдат споделени". Канцлерът също така спомена, че вече е дал отговора в интервю, публикувано в четвъртък от гръцкия вестник Ta Nea. Там германският канцлер каза, че "юридически и политически [за Германия] въпросът за репарациите [на Гърция] е затворен". "В същото време е ясно, че германците са извършили ужасни престъпления. Ето защо събирането на данни и паметта са толкова важни за нас и защо сътрудничеството в областта на образованието и програмите за [съхраняване] на паметта е толкова важно за мен. Аз съм особено благодарен, че гърците и германците днес са обвързани от приятелство и партньорство в Европа“, каза той.

През юли тази година гръцкият външен министър Никос Дендиас, след преговори с германския външен министър Аналена Бербок, подчерта, че "въпросът за германските репарации остава отворен“, "уреждането му ще бъде взаимно изгодно за двете страни и значително ще подобри гръцко-германските отношения отношения." Преди това Гърция изпрати вербална нота на Германия, в която официално поиска Германия да започне преговори за разрешаване на този въпрос.

В доклада на комисията на гръцкия парламент се говори за множеството финансови искове срещу Германия. По-специално се отбелязва, че "171,4 милиарда евро искове са свързани с унищожаването на гръцката инфраструктура по време на Втората световна война, 10,3 милиарда – с обезщетение за щети за така наречения заем за принудителна окупация [под формата на злато и пари взети от нацистите от сейфовете на Банката на Гърция], 33,8 милиарда - със загубата на обществени ресурси [петрол и други суровини, селскостопански продукти] за периода от 1940 до 1944 г., 53,8 милиарда - обезщетение за щети от производствени загуби по време на окупацията“.

Според изчисленията на гръцката държавна хазна, извършени по различни методи, дългът на Германия към Гърция варира от 269,547 милиарда евро до 309,5 милиарда евро за окупацията.

Германското правителство многократно е заявявало, че смята въпроса за изплащането на репарации на Гърция за престъпленията на националсоциалистите по време на Втората световна война за приключен от правна и политическа гледна точка. В Гърция обаче смятат, че този въпрос остава актуален и може да бъде решен в международни съдилища.