Премиерът на Естония, Кая Калас, призовава за необходимостта от събуждане на съюзниците от НАТО след неотдавнашните изявления, направени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, за възможната липса на подкрепа на Съединените американски щати при евентуална руска инвазия на страна от Южноатлантическия алианс, предаде US News.

"Неотдавнашните изявления на Доналд Тръмп относно НАТО трябва да събудят членовете на НАТО, които не са инвестирали много в отбраната", заяви естонският премиер Кая Калас пред репортери.

"Мисля, че казаното от Тръмп е нещо, което може да събуди някои от съюзниците, които не са направили толкова много", коментира тя по време на съвместната пресконференция с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Мецола също добави, че Европейският съюз трябва да харчи повече за отбрана.

"ЕС трябва да изпрати ясно послание независимо кой ще ръководи следващата американска администрация (...), че сме достатъчно силни, за да можем да се защитаваме един друг и че всяко изявление от този вид трябва да бъде признато с риск, но и твърдост от наша страна, че трябва да направим повече", заяви Роберта Мецола.