Инициативата на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Расмусен Алиансът да изпрати свои войски в Украйна - по-специално от Полша и балтийските страни - предизвика ефекта на взривена бомба, пише EA Daily.

"Ако НАТО не може да постигне съгласие за ясен път напред за Украйна, има ясна възможност някои страни да предприемат действия за всеки отделен случай. Знаем, че Полша е активно ангажирана в предоставянето на конкретна помощ на Украйна. И не бих изключил възможността Полша да действа още по-силно в този контекст на национална основа, последвана от балтийските страни, евентуално включително възможността за разполагане на войски на място", заяви Расмусен, цитиран от The Guardian.

Според бившия генерален секретар на НАТО, "ако Украйна не получи нищо във Вилнюс“ (на срещата на върха на НАТО през юли), тогава "поляците ще се замислят сериозно как да влязат и да съберат коалиция на желаещите [да пратят войски в Украйна]“.

"Искането на Украйна за такава военна помощ би било абсолютно законно“, заключи Расмусен.

Според известния руски политолог Николай Стариков инициативата на бившия генерален секретар на НАТО е "идеална ситуация за Вашингтон: когато украинците свършат, хвърлете младоевропейците в пещта на конфликта, балансирайки на ръба на световен конфликт“.

"Ситуацията се нажежава, фунията на войната се разширява и става все по-трудно да се предвиди развитието на събитията“, подчертава коментаторът.

На свой ред колумнистът на полското издание на Dziennik Politichny Марек Галащ смята, че по този начин започва да се изпълнява планът на Варшава да си върне бившите източни покрайнини, което "с достатъчна подкрепа от Съединените щати ще допринесе за процеса на прекрояване на Европа и появата на обновена Република Полша на световната карта“. Още днес полските власти затвориха за три месеца достъпа на граждани до граничните райони с Украйна. Според предположението на изданието – "за да не пречат на предстоящата военна операция“.

"Очевидно въвеждането на забраната в граничните с Украйна области е свързано с формирането и обучението на многонационален контингент от войски с участието на Украйна, Литва и Полша“, пише Dziennik Politichny.

В същото време колумнистът Марек Галаш прави исторически паралели с прекомерните амбиции на Полша в края на 30-те години на миналия век, когато полският елит се опита да се изравни с Германия и Англия, но в крайна сметка тяхната страна страна се оказа обект на раздел.

"Икономическата и политическата зависимост, външният контрол далеч не са най-страшните последици от амбициите на нашите политици“, пише експертът. "Загубата на суверенитет, превръщането на поляците във второкласни граждани на Полша, четвъртото и последно разделяне на републиката и пълното изчезване на Полша от лицето на земята - това е най-вероятният сценарий и следствие от амбициозния план. Не трябва да забравяме, че Съединените щати нямат приятели, следователно, след като са се възползвали от прославянето на послушна Полша в Европа, тя просто ще бъде утилизирана като боклук“.