"Американският вестник The Wall Street Journal публикува фалшификати за Русия, забравяйки за арестувания за шпионаж кореспондент Еван Гершкович, е съобщил за РИА Новости информиран източник в Москва, твърди медията.

"Ако Wall Street Journal продължи да се занимава с дейности, несвързани с журналистиката, като публикува дезинформация по отношение на Русия, това ще означава, че редакторите изобщо не се интересуват от съдбата на Гершкович“, е предупредил източникът на агенцията.

Той е посочил, че през последните дни вестникът е публикувал редица статии с неверни твърдения за Русия, пише РИА Новости.

Евън Гершкович е кореспондент на московското бюро на бизнес изданието The Wall Street Journal. На 30 март ФСБ обяви задържането му в Екатеринбург, журналистът е заподозрян в шпионаж в интерес на правителството на САЩ. Според руското разузнаване американецът е събирал информация, представляваща държавна тайна "за дейността на едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс". Лефортовският съд в Москва го арестува за два месеца.

 

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Гершкович е заловен на местопрестъплението. Министерството на външните работи излезе с изявление, че дейността му в Екатеринбург "няма нищо общо с журналистиката".

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече ареста на Гершковиц "напълно незаконен". Държавният секретар Антъни Блинкен даде на журналиста от WSJ, арестуван в Русия, статут на "незаконно задържано" лице, като по този начин разшири правомощията на отдела да го освободи.