Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се хвали със способността си да "чете“ какво казват тълпите. Политикът ветеран, който ще се изправи срещу привидно обединена опозиция на изборите на 14 май, поднови кампанията си през почивните дни, пише Daily Sabah.

След няколко дни почивка от интензивна предизборна кампания, поради стомашен проблем, турският президент очевидно е развълнуван да се събере отново с поддръжниците си.

Умелият оратор, който ръководи страната като министър-председател и президент повече от две десетилетия, разчита на големината на тълпите, които събира на митинги, а не на проучвания, както заявява самият той наскоро в интервю. 

Неговият "поход“ през събота и неделя го отведе първо до Измир, третата по големина провинция в Турция. Разположена на брега на Егейско море, провинцията отдавна е крепост на опозиционната Републиканска народна партия. На площад "Гюндогду", където турската поп мегазвезда Таркан привлече около 100 000 фенове за концерт миналата година, Ердоган е  бил заобиколен от също толкова много хора, развяващи турски знамена. 

Снимки и видеоклипове на огромната тълпа дори раздразниха привържениците на Републиканска народна партия, чийто лидер Кемал Кълъчдароглу предизвиква Ердоган на президентските избори като негов основен конкурент. 

"Днес бяхме заедно с 360 000 души в Йешилкьой, Истанбул“, е заявил Ердоган пред морето от привърженици. "Имаше страхотна избирателна активност. Младежите много добре знаят с кого да вървят и докъде, и как". 

По-рано той присъства на събитието Teknofest на летище "Ататюрк" в Истанбул. 

Ердоган е припомнил забележките на Кълъчдароглу "Измир заслужава повече“. Той посочи борбата на града с дъждовете и наводненията заради инфраструктурата му. "Столична община Измир е във вашите ръце. Какво се случва с Измир при всеки дъжд?“

Ердоган отбеляза многобройните проекти и инвестиции, които правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (Партия на справедливостта и развитието) е донесло в Измир.

"Колко часа отне (преди) да пристигне от Истанбул до Измир? 7,5 часа. Сега са три часа и 15 минути“, е отбелязал Ердоган. "Ние сме тези, които отвориха тези пътища... Каква беше първата ни работа? Казахме: Това летище не подхожда на Измир“. Кой построи летище Мендерес в Измир? Г-н Кемал, къде бяхте? Ние го направихме. Защото отговаряше на Измир."

В неделя президентът е бил на по-познат терен. В "Обществената градина“ на столицата Анкара. Ердоган е намерил друга голяма тълпа за митинг, тук.

Обръщайки се към множеството в Анкара, Ердоган е заявил: "Нека Аллах да не ни раздели“, докато е поздравявал публиката и е пял за кратко предизборна песен с тях. "Имахме подобна голяма тълпа в Измир вчера и мисля, че това е добра новина за 14 май“, е заявил Ердоган.

Президентът на Турция е подчертал, че Кълъчдароглу е обещал "по-добри услуги" за големите градове, включително Анкара, Измир и Истанбул. "Чудя се какво правеха през последните години“, е отбелязал Ердоган, имайки предвид кметовете, номинирани от Републиканска народна партия и управляващи трите големи града.

След като остават две седмици до изборите, Ердоган и други кандидати се стремят да увеличат броя на митингите, но тези, които ще се откроят, ще бъдат в Истанбул, най-населеният град в Турция. Очаква се Ердоган и Кълъчдароглу да проведат митинги на 7 май в града, въпреки че местата не са определени. Говори се, че Ердоган ще проведе митинг на площад "Йеникапъ" от европейската страна, докато Кълъчдароглу вероятно ще събере поддръжници в "Малтепе" от азиатската страна.  "Йеникапъ" има символично значение за Ердоган, тъй като именно там той се присъедини от голяма тълпа, включително Кълъчдароглу, за  Митинга "Демокрация и мъченици" през август 2016 г., като проява на национална солидарност след осуетения опит за преврат на 15 юли от Гюленистката терористична група (ФЕТО). Междувременно някои медии съобщават, че Ердоган ще проведе митинга в обществената градина на летище "Ататюрк", мястото, където той присъства на Teknofest.