Представители на Украйна, Турция и ООН са се договорили за удължаване на т.нар. зърнена сделка със срок от още 120 дни. Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков в социалната мрежа "Фейсбук“, предава Укринформ.

"Инициативата за безопасно транспортиране на селскостопанска продукция през Черно море е удължена с още 120 дни. Това решение току-що беше взето в Истанбул. Гаранти за изпълнението на Инициативата останаха ООН и Турция“, написа министърът.

Кубраков добави, че от началото на зърнената инициатива от 1 август досега Украйна е изнесла повече от 11 милиона тона селскостопанска продукция в 38 страни по света. Той отбеляза, че това е значително, но не е достатъчно количество.

По думите му световният пазар не може да замени украинската селскостопанска продукция в близко бъдеще. В същото време Украйна има възможност да увеличи доставките.

Според Кубратов Украйна официално се е обърнала към партньорите по инициативата с предложение за удължаването й с поне една година и включването на пристанище Николаев в нея. Освен това са направени предложения за решаване на съществуващи проблеми в работата на Съвместния координационен център.

На свой ред агенция AFP, позовавайки се на турски източник, съобщи, че споразумението за износ на зърно от Украйна се удължава "при настоящите условия".

По-рано дипломатически източник в Анкара каза пред ТАСС, че преговорите за удължаване на сделката за зърно продължават.