Планираните доставки на зенитно-ракетни комплекси от ново поколение С-500 ще укрепят сериозно руските войски, заяви експерт от руската Асоциация на военните политолози, доцент от катедрата по политически анализ на Руския икономически университет "Плеханов“ Олег Глазунов, коментирайки намеренията на ръководителя на Министерството на отбраната Сергей Шойгу.

"Зенитно-ракетната система С-500 "Прометей“ е предназначена, наред с други неща, за борба с междуконтинентални балистични ракети и за унищожаване на ракети и космически кораби в ниска околоземна орбита. Никой няма такова оръжие, само ние… Това е ново поколение системи за противовъздушна отбрана, те ще работят заедно със С-300 и С-400, това ще засили нашата отбранителна способност“, заяви Глазунов по радио "Спутник“.

Според експерта Шойгу споменава този комплекс не случайно.

"Това е за онези генерали от НАТО и американските генерали, които говорят за превантивен удар по Русия – помислете, ние имаме такива системи за противовъздушна отбрана, с които нито една ваша ракета няма да достигне“, смята Глазунов.

Руският военно-промишлен комплекс ще продължи да увеличава производството на оръжия и военна техника пропорционално на заплахите от страна на Съединените щати и техните съюзници, заяви по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу. По думите му, през тази година войските ще получат първите образци на зенитно-ракетната система от ново поколение С-500 в две модификации, включително модификация за противоракетна отбрана, както и С-400, С-300В4, "Бук-М3“, "Тор-М2У" и радиолокационни станции от ново поколение.