Министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау подписа нота до Германия с искане за репарации за щетите от Втората световна война, предава кореспондент на руската информационна агенция РИА Новости.

"Дипломатическата нота, която току-що подписах, ще бъде предадена на Министерството на външните работи на ФРГ. Тя изразява убеждението на полското външно министерство, че страните трябва да предприемат действия, за да осигурят устойчиво уреждане на въпроса за репарациите“, поясни Рау пред репортери.

По думите му Полша настоява страните да уредят "плащането от Германия на материални и нематериални компенсации за щети (във връзка с) окупацията и компенсации за жертвите и техните семейства“.

По-рано полските власти заявиха, че искат 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона долара) от Германия като репарации за щетите от Втората световна война. Германското правителство многократно е заявявало, че не възнамерява да плаща на Полша: в Берлин смятат, че вече са изплатили доста големи суми и подчертават, че Полска народна република се е отказала официално от претенциите за репарации през 1953 г.