Полша разумно ще отговори на ЕС по претенциите му във връзка със закона за създаване на комисия за изследване на "руското влияние", е обещал в Twitter  министърът на републиката по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сенк, пише РИА Новости.

По-рано Европейската комисия обяви, че е започнала съдебна процедура срещу Полша във връзка със закона за създаване на комисия за "руското влияние", което според Брюксел може да наруши европейското законодателство.

"Нашата цел е ясна: да разследваме и ограничим руското влияние в Полша и Европа. Ние сме убедени, че тя трябва да обедини всички демократични държави и институции. Спокойно ще предоставим правните и фактически аргументи по този случай, след като се запознаем със съмненията на Европейската комисия", пише Шимон Шинковски вел Сенк.

Руската медия припомня, че президентът на Полша Анджей Дуда в края на май подписа закон за създаването на комисия за изследване на "влиянието на Русия“ върху вътрешната сигурност на Полша през 2007-2022 г. Законът веднага се изправи пред остра критика както в Полша, така и на международната арена. Така Държавният департамент на САЩ заяви, че е загрижен за документа, виждайки го като инструмент за злоупотреба по време на изборите. В петък Дуда заяви в телевизионно обръщение, че е подготвил "цяла поредица от правила, които в този закон допълнително регулират или променят въпроси, които пораждат съмнения".

Комисията за изследване на "влиянието на Русия" върху полската вътрешна сигурност през 2007-2022 г. трябва да се състои от девет души, назначени и призовани от Сеймата (сенатът на Република Полша). Той трябва да проведе процедури, насочени към разследване на дейността на "държавни служители или членове на висшето ръководство, които през 2007-2022 г. под влияние на Русия са действали в ущърб на интересите на Република Полша“.

Комисията следва да анализира, наред с други неща, действията на длъжностни лица като разкриване на информация на трети страни, съдържанието на административни решения, приемането на решения, изявления от името на публични органи или компании, сключването на договори или разпореждането с публични средства.

 

Полската опозиция остро се противопоставя на този закон, смятайки, че той дава на комисията едновременно правомощията на тайните служби, прокуратурата и съда. Опозицията също е сигурна, че законът е насочен срещу нея в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат следващата есен.

Отношенията между Руската федерация и Полша се влошиха значително през последните години. Москва обвини Варшава в "неистова русофобия". Полските власти, въпреки критиките и протестите на Руската федерация, събарят съветски паметници и конфискуват руско имущество, пише РИА Новости. В отговор на действията на Варшава Москва добави Полша към списъка на неприятелските страни, а също така изгони от страната десетки полски дипломати и консулски служители, което е отговор на експулсирането на руски дипломати от Полша. Кремъл, коментирайки враждебните действия на Варшава, заяви, че Полша периодично е изпадала в яростна омраза към руснаците от векове.

Руската федерация многократно отхвърли обвиненията на Запада за намеса в изборите и в делата на други държави, като ги нарече неоснователни.