Полските власти се обърнаха към Конгреса на САЩ с молба за съдействие за получаване на компенсация от Германия за щетите, причинени на републиката по време на Втората световна война. Това заяви във вторник на брифинг заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, който ръководи група експерти, които подготвяха доклад за загубите на страната от действията на нацистите, предава ТАСС.

"През последните седмици и месеци предприехме редица стъпки, за да привлечем международното внимание към проблема с получаването на военни компенсации. МВнР се обърна към редица международни организации - ООН, Съвета на Европа, ЮНЕСКО, както и 50 страни членки на Съвета на Европа, НАТО и ЕС“, припомни той.

"Днес се обръщаме към Конгреса на САЩ. Ние вярваме, че САЩ са ключова страна, когато става дума за зачитане на международния ред, правата на човека, върховенството на закона, международното правосъдие", обясни Муларчик.

"Разчитаме на подкрепата на нашите партньори от Съединените щати, американските законодатели, за получаване на компенсации за Полша за последиците от Втората световна война“, подчерта той.

На 1 септември полските власти представиха тритомен доклад, изготвен от експерти на републиката за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на Нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г. Обявената обща сума беше 6,2 трилиона злоти (около 1,3 - 1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският външен министър Збигнев Рау подписа нота с искане Германия да плати обезщетение.

Берлин обяви, че смята въпроса за затворен.