Полша предлoжи на Европейския съюз да забрани вноса от Украйна не само на зърно, но и на други хранителни продукти, включително плодове, яйца, птиче месо, захар и мед, съобщава радио RMF.

Според кореспондент на медията в Брюксел ситуацията се усложнява от факта, че съседните страни имат разногласия относно списъка на продуктите, забранени за внос. И така, България би искала да добави брашно и масло към списъка, а Унгария - птиче месо, мед и брашно.

В сряда Polskie Radio съобщи, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изразила готовност за въвеждане на ограничения върху вноса на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и рапица на ниво ЕС в писмото си до Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия подготвя нов пакет за подкрепа на засегнатите от вноса на украинско зърно държави-членки на Общността.

Фон дер Лайен обеща на фермерите от източните страни на ЕС програма за помощ на обща стойност 100 милиона евро за премахване на забраната за внос на зърно от Украйна и поиска в отговор те да спазват европейското единство по въпросите на търговията.

"Председателят [на Европейската комисия Урсула] фон дер Лайен изпрати отговор до страните от ЕС на писмо относно вноса на украински селскостопански продукти", се казва в изявление. "Сега подготвяме нов пакет за подкрепа от 100 милиона евро“.

Преди няколко седмици държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призоваха за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна.

В писмото бе подчертана необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане, като лидерите призоваха за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

За да се справи с проблема, ЕС е изплатил около 30 милиона евро на Полша, около 16,8 милиона евро на България и 10 милиона евро на Румъния.