Полша получи най-големия транш от членството в ЕС, възлизащ на около 6,2 милиарда евро (12.19 милиарда лева). Това е заявила пред репортери министърът на средствата и регионалната политика на страната Катаржина Пелчинска-Наленч, но страната няма да инвестира 100 процента от средствата, пише полският Bankier.

Има трансфер към Полша от Европейския съюз на стойност 26 милиарда 964 милиона злоти (около 6,2 милиарда евро) Това е най-големият еднократен трансфер, който е дошъл в Полша от ЕС за, може да се каже, 20 години от нашето членство в Европейския съюз", e съобщила министърът.

По думите й 3,9 млрд. евро от тази сума са заеми, а 2,3 млрд. са безвъзмездни средства.

Пелчинска-Наленч е обяснила, че въпросните 6,2 милиарда евро са предоставени на Полша като част от плана за икономическо възстановяване на републиката, засегната от пандемията от коронавирус.

"Това е транш от първия етап на плана, изпратен преди четири месеца – от 15 декември, средствата вече са налични", е заявила тя.

По думите на министъра средствата ще бъдат използвани за различни инвестиции, включително 1,6 милиарда за програмата 'Чист въздух", 720 милиона за програмата "Бели петна на картата на широколентовия достъп до интернет". "След прилагането на плана вече няма да има такива слепи петна", е уверила тя.

Пелчинска-Наленч е заявила още, че от тези средства ще се инвестира в изграждане и ремонт на пътища, създаване на детски градини, инвестиции в преработка на селскостопански продукти.

В същото време Пелчинска-Наленч е допълнила, че Полша се надява да получи следващия транш преди края на тази година.

Миналия юни Европейската комисия одобри план за възстановяване на икономиката на Полша, засегната от пандемията от коронавирус, на обща стойност над 35 милиарда евро. Полският план беше одобрен със закъснение и въпреки оставащите претенции на ЕС към Варшава относно спазването на европейските стандарти за върховенство на закона. По-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще отпусне тези средства на Полша само ако бъдат изпълнени реформите, за които настоява ЕК. За да получи средствата, полският сейм наскоро прие промени в закона за Върховния съд.