Полша възнамерява да прехвърли своите изтребители МиГ-29 в Украйна през следващите четири до шест седмици. Това обяви на пресконференция министър-председателят на страната Матеуш Моравецки, предава wPolityce.

"Това може да се случи през следващите четири до шест седмици“, отговори той на въпрос за възможна дата за доставка на самолетите.

На 17 февруари Моравецки обяви, че Варшава е готова да достави изтребители МиГ-29 на Украйна, но само в коалиция с други страни от НАТО.

Полша разполага с 28 изтребителя МиГ-29. Те са разположени в авиобазата в град Малборк. Броят на планираните за прехвърляне в Киев самолети от този тип все още не е уточнен.

По-рано президентът на страната Анджей Дуда заяви, че Полша е готова да прехвърли на Украйна всички свои изтребители МиГ-29, които са в изправно състояние и са на въоръжение във ВВС на страната.

Освен това се очаква и Словакия да прехвърли изтребители МиГ-29 на Украйна заедно с Полша. Братислава е готова да предаде на Киев 13 бойни самолета, но предложението първо трябва да бъде одобрено от парламента.