Властите на Полша изпратиха дипломатически ноти до 50 страни от Европейския съюз, НАТО и Съвета на Европа, в които обяснява причините и основанията да иска обезщетение от Германия за щетите, причинени на страната по време на Втората световна война. Това обяви на брифинг заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, който ръководи група експерти, изготвящи доклад за загубите на страната от действията на нацистите, предава ТАСС

"Решихме, че трябва да информираме нашите партньори от ЕС, НАТО, както и Съвета на Европа за полската позиция, правните, практически и морални основания за изпращане на нашата нота до Германия“, заяви той, като подчерта, че "тя е предадена до около 50 страни".

Според Муларчик Полша все още не е получила отговор на документа, изпратен в началото на октомври до германското външно министерство. Във връзка с това Варшава предприема "действия за информиране на международните партньори за правните основания и причини за изпращането й".

На 1 септември полските власти представиха тритомен експертен доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението и окупацията на Нацистка Германия през 1939-1945 г. Посочената обща сума бе 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският външен министър Збигнев Рау подписа нота с искане Германия да плати репарации. В Берлин съобщиха, че са получили документа и го проучват.

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина да плаща, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от репарации. Варшава на свой ред твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано под натиска на СССР и се е отнасяло само до несъществуващата Германска демократична република и Полската народна република, която според местни анализатори не е била суверенна държава.