Варшава изпраща молба до ООН, за да получи подкрепа за разрешаване на въпроса за реапарациите от Германия за щетите, нанесени на Полша по време на Втората световна война. Това каза Аркадиуш Муларчик, заместник-ръководител на Министерството на външните работи, в интервю за Полското радио във вторник.

"Днес правим може би най-важната стъпка от тези, които вече сме направили. А именно се обръщаме към ООН за помощ по този въпрос", обяви зам.-министърът.

Той отбеляза, че е поискал срещи с генералния секретар на ООН, председателя на Общото събрание и върховния комисар по правата на човека. Муларчик напомни, че през последните месеци полските власти провеждат активна кампания на международната арена, за да привлекат вниманието към въпроса за военните компенсации от Германия. По-специално Варшава изпрати над 50 дипломатически ноти до страните от ЕС, НАТО и Съвета на Европа.

На 1 септември полските власти представиха тритомен доклад, изготвен от експерти на републиката за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на Нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г. Декларираната обща сума е 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври ръководителят на Министерството на външните работи на Полша Збигнев Рау подписа нота с искане за обезщетение от Федерална република Германия. В Берлин съобщиха, че са получили документа и го проучват.

Германското правителство многократно е изтъквало, че не вижда основания за каквито и да било плащания, тъй като Полша официално се отказва от репарациите през 1953 г. Във Варшава твърдят, че договорът от 1953 г. е подписан в нарушение под натиска на СССР и се отнася само до вече несъществуващите Германска демократична република и Полска народна република, която според местни анализатори, тогава не е била суверенна държава.