Полша е прехвърлила на Украйна 250 танка Т-72, ​​а в бъдеще ще прехвърли 60 модернизирани Т-72 и PT-91 Twardy и 14 Leopard. Това обяви полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция в Стокхолм след разговори с шведския си колега Улф Кристерсон, предава информационната агенция PAP.

"Полша вече достави 250 танка. Също така планираме да прехвърлим още 60 допълнителни модернизирани танка, а също и 14 Leopard“, заяви Моравецки, като увери, че Варшава ще продължава активно да подкрепя Украйна.

Полша беше една от първите страни, които се застъпиха за изпращане на модерни танкове в Украйна. Варшава активно промотира инициативата, предлагайки да се създаде танкова коалиция от страни за съвместна подкрепа на Киев с необходимите машини. На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорта им. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март". Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия, САЩ и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство.

Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави. Сега украинската страна настоява за доставка на бойни самолети.