Европейският съюз вероятно ще отложи приемането на деветия пакет санкции срещу Москва, тъй като Полша и балтийските държави се противопоставят на предложените изключения за руския износ на зърно и торове, разкри източник от Брюксел пред РИА Новости.

Събеседникът на агенцията не потвърди съобщенията в медиите за възможността за съгласуване и приемане на проект за нови санкции срещу Русия в нощта на четвъртък срещу петък, въпреки продължаващите дискусии между лидерите на ЕС.

"Има известно забавяне по отношение на одобрението на деветия пакет от санкции срещу Русия, тъй като няколко страни членки настояват за по-твърда позиция, когато става въпрос за преминаването на торове през пристанищата на ЕС. Полша и трите балтийски страни са против на този етап“, поясни източникът.

"Не мисля, че е реалистично. Дори лидерите да се споразумеят на политическо ниво тази вечер, което според мен е малко вероятно днес, проектът също трябва да бъде проучен и финализиран до правен формат, което изисква още няколко кръга преговори със страните членки“, допълва събеседникът.

На 7 декември Европейската комисия представи предложения за нов пакет от санкции срещу Русия. Той предвижда допълнителни мерки срещу енергийния сектор на Руската федерация, включително забрана за инвестиции в минната индустрия, забрана за износ на дронове за Русия, както и разширяване на ограниченията за износ, особено за стоки с двойна употреба.

Предвижда се въвеждането на персонални санкции срещу близо 200 души, включително юридически лица. Става дума за военни, предприятия от военно-промишления комплекс, членове на Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, политически партии, ръководители на региони. Както се очаква, четири телевизионни канала и три банки, включително Общоруската банка за регионално развитие, ще попаднат под ограниченията.

ЕС засили санкционния натиск върху Русия заради Украйна и вече въведе осем последователни пакета от санкции, които включват както лични, така и секторни икономически ограничителни мерки. Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за Запада и санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика.